Zwam herkennen

Zwam herkennen

Zwam herkennen is niet zo eenvoudig. Aan de buitenkant is zwam lang niet altijd zichtbaar. Zo begint huiszwam altijd aan de achterkant van het houtwerk. Ook op behandeld hout is zwam niet duidelijk te zien. Soms ziet het hout er op het oog goed uit, terwijl er op enkele millimeters vanaf de buitenkant toch activiteit is. Vaak komt zwam voor op vochtige plekken. Bijvoorbeeld op plaatsen waar lekkage is geweest of onder vloeren waar het te vochtig is. Maar huiszwam kan overleven op droog hout, zodat vocht niet altijd een indicatie hoeft te zijn. Huiszwam is namelijk in staat om vocht te transporteren via de hyfen (strengen). Zo kan het zich naar droge ruimtes en zelfs andere woningen verspreiden. Kunt u de zwam herkennen aan het vruchtlichaam zelf, dan is dit helaas een slecht teken.

Hout aangetast door zwam

Kunt u de vruchtlichamen van de zwam zien, dan is het rottingsproces al ver gevorderd. Beter is om voor die tijd zwam te herkennen en het probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Vaak kunt u aan het hout zien, ruiken of voelen of er zwam aanwezig is. Het houtwerk kan krom getrokken, gebarsten of gebogen zijn. Als uw houten vloer meer veert dan voorheen, kan dit ook duiden op zwam. Daarnaast krijgt het hout door het rottingsproces een bruine of donkere kleur. Vaak ruikt u een scherpe, kruidige geur.

Kunt u moeilijk bepalen of er zwam aanwezig is, maar heeft u wel een vermoeden? Een expert heeft hier een geoefend oog voor. Aan de hand een gratis inspectie weet u zeker welke maatregelen u moet treffen.

Zwambestrijding door Stop Zwam Totaal

Huiszwam herkennen

Als we het over de huiszwam zelf hebben, ziet het volgroeide vruchtlichaam eruit als een bruine plek met een witte rand eromheen. Het cirkel- of ellipsvormige vruchtlichaam is vrij plat (1 tot 3 cm dik) en gerimpeld. Het mycelium (het netwerk van schimmeldraden) is wit tot grijs, vaak met gele en/of wijnrode vlekken. In het begin van de infectie kunnen deze schimmeldraden van maximaal 1 cm dik op het houtwerk liggen.

Kelderzwam herkennen

Kelderzwam is een zwamsoort die gedijt op een nog vochtigere ondergrond dan huiszwam. Deze schimmel kan rood poeder op de grond achterlaten. De erg dunne, kleurloze tot gele schimmeldraden zijn moeilijk te zien en vormen zich nauwelijks op het zichtbare hout. De vruchtlichamen zijn dun en geelbruin met een witte rand. Bij infectie met kelderzwam wordt het hout meteen donkerder en zal uiteindelijk zo zwart als houtskool verkleuren.

Gratis zwaminspectie bij vermoeden van zwam

Zoals gezegd, is er op het moment dat u zwam kunt herkennen aan het vruchtlichaam al erg veel schade aangericht in het hout. Komt er dan nog geen professionele zwambestrijding aan te pas, dan zal de zwam ervoor zorgen dat het houtwerk het uiteindelijk begeeft. Hoe eerder u erbij bent, hoe minder er gesaneerd en gerenoveerd hoeft te worden in uw woning. Neem dus bij het minste vermoeden van zwam meteen contact met ons op!

Huiszwam herkennen

Aan de hand van een gratis zwaminspectie brengen we de oorzaak, grootte van besmetting en ontstane schade in kaart. Met een gedegen plan van aanpak kunnen we de zwaminfectie oplossen en de schade voor u herstellen.